kosten hoortoestel

 

Een gehoortoestel, wat mag het kosten?

Wanneer je overweegt om een gehoortoestel te kopen, dan wil je uiteraard weten wat het mag gaan kosten. Dat kan helaas redelijk ingewikkeld zijn. Daarom leggen wij je graag uit hoe de kosten van een gehoortoestel in elkaar zitten.

Gehoorapparaten met vergoeding

Wanneer je op zijn minst 35dB gehoorverlies hebt, dan kun je gebruikmaken van een bepaalde vergoeding voor een gehoortoestel van de zorgverzekeraar. Je kunt dan terecht voor een oplossing. Er zijn diensten die afspraken hebben met alle verzekeraars, sommigen hebben enkel afspraken met een paar van hen.

gehoortoestel kosten

We helpen jou beter horen!

Wanneer je wilt dat de aanschaf van een gehoortoestel wordt vergoed, dan zul je een gehoortest moeten ondergaan. De resultaten van deze test zullen uitwijzen welk apparaat je nodig hebt, en of je iets en hoe veel je dan vergoed kunt krijgen. Deze eisen zijn allemaal in een bepaald protocol vastgelegd. De apparaten uit deze categorie worden op zijn minst voor 75% door de verzekering vergoed. Wanneer je een gehoorverlies van 35dB of meer hebt maak je hier dus aanspraak op.

Topsegment versus de rest

Sommigen zijn altijd op zoek naar het beste van het beste. Het beste apparaat met de beste technologie die het meest zuivere geluid produceren. Sommigen hebben ook liever dat het toestel onzichtbaar is zodat niemand hem kan zien. Het topsegment heeft echter wel zijn prijskaartje, maar meestal is dit een verstandige investering op het gebied van kwaliteit, betrouwbaarheid en levensduur.

Je kunt zowel in het topsegment als in andere segmenten een gehoortoestel vinden dat bij je past. Stel jezelf echter wel de vraag, is het voor mij echt nodig? Uiteraard, het is fijn om een natuurlijke geluidsbeleving te ervaren, maar dit hoeft niet altijd per definitie duur te zijn. Andere apparaten uit het topsegment komen meestal ook met allerlei speciale functies, de vraag is of je dit ook echt nodig hebt.

Hierbij hangt het er ook maar net vanaf hoe ernstig het probleem is waar je mee te kampen hebt, lijd je aan sterk gehoorverlies? Dan is het wellicht handig om een geavanceerder apparaat te nemen, aangezien je dan meer mogelijkheden en functies hebt om jouw problemen te verlichten. Wanneer je enkel enigszins slechthorend bent en de ernst wel dusdanig groot genoeg is voor een gehoorapparaat maar voor de rest niet heel bijzonder, dan kun je het beste een aantal afwegingen maken wat er voor jou nodig is. Is het apparaat een investering waar je goed aan goed?

Overige kosten

 Daarnaast zijn er nog allerlei overige kosten waar rekening mee moet worden gehouden. Bijvoorbeeld het vervangen van batterijen en filters, andere onderhoudskosten zoals schoonmaakspullen voor het reinigen van het oorstuk en eventueel grotere onderdelen die eens in de zo veel tijd moeten worden vervangen. Daarnaast is het ook handig om het toestel te verzekeren, er kan namelijk altijd iets gebeuren, en dan is het wel fijn als je aanspraak kunt maken op een vervangend toestel.