Waarom zou je überhaupt een gehoortest laten doen? Beter voorkomen dan genezen en je bent zuinig op je gehoor. En toch zijn er 1,6 miljoen Nederlanders die slecht horen en maar 500.000 met een hoortoestel. Je kan preventief een gehoortest doen, want je gehoor gaat meestal niet van de een op de andere dag achteruit. Hiervoor kun je contact opnemen met een audicien. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om een gehoortest te doen. In de meeste gevallen gaat het geleidelijk aan dus heb je het niet zo snel in de gaten. En ik zou het zeker doen als je merkt dat er een aantal signalen zijn:

  • Je merkt dat je harder gaat praten
  • Als je vaak vraagt of mensen iets willen herhalen
  • Als je bepaalde hoge of juist lage tonen niet meer hoort
  • Als je merkt dat je lawaaierige situaties gaat mijden

Wat zijn de nadelen van slecht horen?

Je kunt een heel ander mens worden, een hele andere persoonlijkheid. Zo kan je van een heel rustig open persoon veranderen in een onzeker, angstig, schrikachtig en achterdochtig iemand. Dat kun je je vast wel voorstellen, normaal hoor je dingen aankomen en ben je er op ingesteld dat iets gaat gebeuren. Als je slechter gaat horen is ineens de situatie daar als complete verrassing. Daar kun je erg schrikachtig van worden. Het is natuurlijk ook niet veilig, denk aan deelnemen in het verkeer, als je niet of slecht hoort dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Je sociale leven gaat eronder lijden. Als je slecht hoort is een feestje een ramp, je moet je heel erg inspannen om ook maar één gesprek te volgen. Dus dat ga je vermijden met alle gevolgen van dien. Familie en vrienden kunnen boos of afgewezen reageren als je weer afzegt omdat je er huizenhoog tegenop gaat zien. Het is geen ontspanning maar inspanning en je komt doodmoe van het ingespannen luisteren en gefrustreerd thuis. Denk aan misverstanden met anderen. Omdat je het niet verstaat kun je soms verkeerd reageren en je daar achteraf vervelend over voelen.

Gehoortest online of bij audicien?

Je kunt een gehoortest online natuurlijk proberen, er zijn verschillende soorten. Dan kun je vast een beetje een indicatie krijgen of je gehoorproblemen hebt. Mochten die testen uitwijzen dat je iets minder hoort dan kun je naar de audicien gaan. Een audicien is een deskundige met medisch specialisme en houdt zich bezig met de gehoorfunctie en audiologische apparatuur en hoortoestellen. Mocht hij iets tegenkomen wat verder onderzocht moet worden, wordt je doorverwezen naar de KNO arts of audioloog. Die houden zich alleen bezig met diagnose en het behandelen van de klachten.